Stara cigla kao obloga…

Verovatno ste primetili koliko su lepe ograde, kapije ili roštilji urađeni od starih cigala velikog formata. Treba znati da su se ranije cigle pravile tako da su u osnovu gline bili ubačeni mleveni komadi još starijih cigala. Tako svaka stara cigla u sebi sadrži još stariju ciglu, nekada i više od 100 godina. Prema tome, kada zidate nešto starom ciglom, najčešće u rukama imate materijal koji je neki davni majstor napravio i ne znajući da ćete baš Vi praviti od toga nešto. Prilikom izbora starih cigala važno je poštovati nekoliko jednostavnih pravila: 
1. Čuvajte originalno “lice” cigle, sečene površine moraju biti sakrivene, a njihove ivice rustično oborene kako bi se sačuvao originalni izgled. 2. Birajte uvek cigle koje su bile zidane glinom. Tako ćete nakon skidanja gline pokazati originalnu površinu cigle.
3. Slobodno mešajte boje i koristite i krive cigle sa svim nepravilnostima koje one imaju. Ako cigle imaju pečate, pokažite ih samo mestimično, tek 2-3 na 2m. 4. Ne preporučujemo lakiranje ili nanošenje zaštitnih sredstava koja daju sjaj. Treba znati da je površina cigle uvek mat, nikako sjaj. Nadamo se da ćete uživati u radu sa ovim materijalom. Potrebno je sačuvati patinu koju cigle imaju i Vaša nagrada je tu: u prelepom arhaičnom izgledu zida za koji bi neko rekao da je oduvek bio tu.

Kamin Le Quattro Stagioni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *